Blog

Javorina – unikátny masívny nábytok zo Slovenska

Nadčasový dizajn a úcta ku krajine – to sú základné hodnoty slovenskej značky masívneho nábytku Javorina, ktorá už vyše 70 rokov vyrába mimoriadne a unikátne produkty. Dlhé desaťročia si udržuje svoju kvalitu a orientáciu na prírodu, čo už na prvý pohľad možno vidieť v jej čistých líniách, ekologických materiáloch a estetickosti.

Slovenský drevený nábytok s podtatranskou tradíciou

Drevárske remeslo má na Slovensku dlhú históriu, máloktoré podniky však dokázali vydržať ťažkú situáciu počas všetkých politických prevratov alebo ekonomických kríz. Javorina je výnimkou. Ako rezbárske družstvo vznikla už v roku 1947 v Spišskej Belej. Postupom času svoj sortiment z rezbárskych výrobkov rozšírila aj na výrobu interiérov a masívneho nábytku.

V produktovom portfóliu Javoriny nájdeme unikátne postele, komody, stoly či stolíky, ktoré si dodnes zachovali pôvodný umelecko-remeselný charakter značky. Z malého družstva, ktoré ešte stále sídli v Spišskej Belej, sa firma vypracovala na prosperujúci podnik, ktorého výrobky sú žiadané aj v zahraničí. Dnes dokonca patrí medzi najvýznamnejších výrobcov dubového nábytku v strednej Európe.

Jedinečná ručná práca s výnimočným dizajnom

Pýtate sa, čím je nábytok Javoriny taký výnimočný? Jeho tajomstvo tkvie v precíznej ručnej práci a kvalitnom dreve. Značka totiž využíva výhradne európsky dub alebo americký čierny orech, pochádzajúce z obnoviteľných lesov. Všetky výrobky sú navyše opracovávané ručne, čo z každého jedného kusu robí unikát, ktorý svoju hodnotu nestráca ani časom.

Neobyčajnosť značky podporuje aj fakt, že Javorina svoj nábytok neberie ako sezónne módne výstrelky, no ako estetické a funkčné doplnky. Dizajn výrobkov je preto inšpirovaný škandinávskym štýlom bývania, ktorý reprezentuje nadčasovosť. Drevený nábytok vystihujú čisté jednoduché línie a nádherná kresba dreva, ktorá si v sebe uchováva prírodu a nádherný rázovitý kraj, odkiaľ materiál pochádza.